ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНЮВАННЯ АДАПТАЦІЇ ЗА ПОСТІНДУСТРІАЛЬНИХ УМОВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Vyshnevska Кateryna V. (Стратегія економічного розвитку України, 2018)
В статті адаптацію досліджено як характеристику підприємства, яка пов’язана із визначенням особливостей його діяльності з урахуванням змін, що відбуваються у зовнішньому середовищі. У такій змістовній постановці актуалізовано потребу в удосконаленні оцінювання адаптації з урахуванням постіндустріальних особливостей бізнессередовища. Доведено, що специфіка оцінювання адаптації має враховувати її зміст як реакції, процесу та результату. На основі критичного аналізу та узагальнення існуючих методичних підходів до оцінювання адаптації підприємства виявлено проблеми на теоретико-методичному рівні та обмеження практичного використання, а також представлено авторське бачення щодо логіки оцінки адаптації за постіндустріальних умов діяльності підприємства. Аргументовано доцільність здійснення оцінювання адаптації на основі поєднання ретроспективного та перспективного її аналізу в залежності від рівня визначеності параметрів середовища; визначено підходи до оцінки (результатний, на основі потенціалу) та форми представлення результату (економічний стан, резерви потенціалу розвитку). В основу інструментального забезпечення реалізації пропонованої логіки оцінювання адаптації покладено концепцію стратегічних розривів (ординарний та екстраординарний), а аналітичні процедури сформовано на основі поєднання технологій сценарного аналізу (TAIDA) та GAP-аналізу.