ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОПТИМІЗАЦІЇ СТРУКТУРИ ПОСІВНИХ ПЛОЩ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Старіков , Олександр Юрійович; Мокрицька , Дарʼя Юріївна; Мусієнко , Іван Володимирович (Стратегія економічного розвитку України, 2024)
У статті представлено результати розробки та апробації моделі оптимізації структури посівних площ за критерієм максимізації загального валового прибутку виробництва та реалізації товарної продукції рослинництва. Модель дозволяє враховувати зміни ринкових, технологічних та інших чинників виробництва за рахунок використання різних технологічних карт вирощування окремих культур, а також здійснювати перерахунок планових витрат з урахуванням понесених витрат на незавершене виробництво. Це дозволяє враховувати стрімкі зміни зовнішнього і внутрішнього середовища, з якими стикаються сьогодні аграрні підприємства України.