СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ТА АНАЛІЗ ВЕРСІЙ ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Мельник , Сергій Миколайович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
Незважаючи на значну кількість наукових праць, присвячених оцінюванню конкурентоспроможності підприємств, у науковій спільноті зберігається консолідована думка щодо відсутності універсального підходу, який би повною мірою відповідав потребам усіх суб’єктів господарювання. Питання добору релевантних оціночних показників залишається предметом активної дискусії. У статті здійснено критичний аналіз існуючих методів і методичних підходів до визначення рівня конкурентоспроможності підприємств на основі широкого спектра показників, що дозволило їх систематизувати та виокремити перспективні напрями вдосконалення аналітичного інструментарію. Обґрунтовано прикладні обмеження інтегрального підходу до оцінювання конкурентоспроможності. Натомість акцент зроблено на доцільності використання комплексного підходу з диференціацією видів конкурентоспроможності та застосуванням обмеженого, але репрезентативного набору показників.