МІЖНАРОДНІ ОРГАНІЗАЦІЇ В ІНСТИТУЦІЙНІЙ АРХІТЕКТУРІ ФІНАНСОВОЇ ДИПЛОМАТІЇ ДЕРЖАВ - Хоманець , Володимир Анатолійович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню ролі і місця міжнародних організацій у сучасній інституційній архітектурі фінансової дипломатії держав. Визначено статус організацій у світовій валютній системі як важливих інституційних майданчиків з проведення міждержавних консультацій щодо реалізації країнами національних монетарних політик, їх спонукання до відміни чинних валютних обмежень, контролювання виконання державами взятих на себе зобов’язань у сфері валютного регулювання та дотримання ними фінансової дисципліни при обслуговуванні зовнішніх боргових зобов’язань. Значна увага приділяється розкриттю ролі регіональних фінансових угод в адаптації національних фінансових інститутів різних держав до турбулентного економічного та фінансового середовища з метою ефективного пом’якшення наслідків геоекономічної фрагментації, кліматичних катаклізмів та негативних демографічних змін, а також динамізації процесу розбудови у глобальних координатах цифрової економіки.