ОНТОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ КАПІТАЛОУТВОРЕННЯ - Короленко , Вячеслав Володимирович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
У статті здійснено онтологічний аналіз капіталоутворення як складного багатовимірного феномену, що поєднує в собі процеси трансформації ресурсів, утворення вартості, інституціоналізації та ціннісного спрямування. Обґрунтовано, що сучасне розуміння капіталу потребує виходу за межі функціонально-ресурсного підходу та формалізованих економічних моделей. Капіталоутворення розглядається як процес, що має іманентні властивості, які не залежать від зовнішніх форм реалізації, але конституюють сутнісне ядро цього явища. У межах дослідження систематизовано вісім ключових іманентних характеристик капіталоутворення: трансформаційну природу, темпоральну динамічність, акумулятивність, мультиформність, продуктивну спрямованість, ризикову компоненту, ціннісну орієнтацію та інституціональну вкоріненість. Результати дослідження створюють підґрунтя для розвитку нової теоретичної парадигми осмислення капіталу, а також відкривають перспективи для подальших емпіричних і міждисциплінарних досліджень процесів капіталізації у трансформаційній економіці.