ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ЕТИЧНІ ВИКЛИКИ ТА РОЛЬ У ПІДГОТОВЦІ ЛІДЕРІВ ЗМІН - Гребешкова, Олена Миколаївна (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
У статті проаналізовано етичні виклики цифрової трансформації вищої освіти в умовах стрімкого впровадження штучного інтелекту. Об’єктом дослідження є система вищої освіти, предметом — етичні аспекти цифровізації. Метою є визначення стратегічної ролі вищої освіти у формуванні культури цифрової доброчесності та підготовці лідерів змін. Застосовано методи контент-аналізу, анкетування, порівняльного аналізу міжнародного досвіду. Встановлено необхідність переходу від адміністративного контролю до інституціалізації цифрової етики. Наведено приклади ефективних ініціатив із підвищення цифрової компетентності викладачів.