ТРАНСФОРМАЦІЇ КРИЗОВИХ КОМУНІКАЦІЙ У МІЖНАРОДНОМУ БІЗНЕСІ ТА НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ ПІД ВПЛИВОМ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОГРЕСУ - Гребляускєне , Беата; Ціцілашвілі , Елене (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
У сучасному глобалізованому та надзвичайно взаємопов’язаному середовищі міжнародні бізнес-структури та неприбуткові організації дедалі частіше стикаються з кризовими ситуаціями, що мають потенціал підірвати їхню репутацію, довіру стейкхолдерів та операційну стабільність. Цифрова трансформація, стрімке поширення інформації та зростання культурної різноманітності суттєво змінили характер кризових комунікацій, переходячи від ієрархічних, статичних моделей до динамічних, адаптивних і орієнтованих на аудиторію підходів. Метою дослідження є аналіз ключових викликів та змін у плануванні й реалізації кризових та чутливих комунікацій, зумовлених розвитком цифрових технологій та зростанням культурної складності міжнародного середовища. Методологічно робота спирається на якісні напівструктуровані інтерв’ю з фахівцями у сфері комунікацій, що дозволило зануритися у практичний досвід взаємодії з кризами в різних культурних контекстах. Результати демонструють перехід від традиційних моделей до системного, орієнтованого на контекст та технології підходу, у якому провідну роль відіграють культурна чутливість, емпатія, адаптивність, оперативний моніторинг та цифрова координація команд. Виявлено зростання значущості локальних партнерств, двосторонньої комунікації та довіри як ключових чинників ефективного реагування. Окрему увагу приділено подвійній природі штучного інтелекту, що водночас розширює інструментарій моніторингу й створює нові ризики для достовірності інформації. Зроблено висновок, що ефективні кризові комунікації у мультикультурному середовищі потребують інтеграції аудієнт-орієнтованих, культурно чутливих та цифрових підходів, що дозволяє організаціям підтримувати довіру та зменшувати негативний вплив криз у гіперпов’язаному світі.