ФІНАНСОВА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УКРАЇНІ: АНАЛІЗ ПРОЗОРОСТІ ТА ГАРМОНІЗАЦІЯ З ОЦІНОЧНИМИ СТАНДАРТАМИ ЄС - Бойченко , Дмитро Володимирович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
Об’єктом дослідження є система публічних закупівель в Україні в умовах післявоєнного відновлення та євроінтеграції. Предметом дослідження визначено фінансову ефективність, прозорість процедур закупівель та відповідність національних практик оціночним стандартам Європейського Союзу. Метою дослідження є формулювання науково обґрунтованих підходів до вдосконалення механізмів оцінювання прозорості та ефективності використання публічних коштів, з урахуванням викликів цифровізації, інституційної спроможності та стратегічного бюджетування. Для досягнення мети застосовано методи системного аналізу, порівняння та узагальнення; проаналізовано чинні підходи до моніторингу закупівель, виявлено ключові проблеми, зокрема домінування неконкурентних процедур, обмежену участь регіональних замовників та недостатню інтеграцію інструментів сталих закупівель. За результатами дослідження підтверджено гіпотезу щодо доцільності застосування комплексних підходів, які дозволяють інтегрувати критерії прозорості та економічної ефективності в єдину систему оцінювання. Представлені висновки узгоджуються з рекомендаціями OECD та практиками ЄС, зокрема в частині багатофакторного аналізу, ризик-індикаторів, компаративного оцінювання та цифрової трансформації закупівельної політики. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення прикладних механізмів планування, моніторингу та оцінювання закупівель, зокрема в контексті виконання зобов’язань України в рамках процесу євроінтеграції.