АНАЛІЗ НАЙБІЛЬШ ІННОВАЦІЙНИХ КОМПАНІЙ СВІТУ ЗА РЕЙТИНГОМ FORBES - Petrenko, Liudmyla A.; Prykhodko, Ann A. (Стратегія економічного розвитку України, 2018)
Стаття присвячена аналізу динаміки Рейтингу «The World’s Most Innovative Companies», порівняльному та структурному аналізу вибірки з 100 компаній (2016-2018 рр.). В ході аналізу Рейтинг було поділено на чотири квартилі (по 25 компаній в кожному, де Q1 — компанії, що займають 1 — 25 сходинки, Q2: 26 — 50, Q3: 51 — 75 і Q4: 76 — 100), що забезпечило додаткові можливості для аналітичного порівняння та візуалізації результатів дослідження. Виявлені суттєві зміни в географічному та галузевому розподілі компаній Рейтингу: 1) в світі Азія поступово тіснить Америку; 2) помітне домінування американських і азійських компаній над європейськими; 3) програмістські компанії у 2018 р. суттєво посилили свої позиції; 4) помітне послаблення позицій компаній з галузі фармацевтики та біотехнологій.