ЕКОНОМІЧНА ОСНОВА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В КОНТЕКСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТА ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ - Ishchenko, Mykola I.; Mishchuk, Yevhenia V. (Стратегія економічного розвитку України, 2018)
У статті досліджено питання економічної основи екологічної безпеки як складової економічної безпеки підприємств. Показано, що витрати на її забезпечення несуть не тільки суб’єкти господарювання, але держава, фізичні особи та інші групи стейкхолдерів. Висвітлено роль органів публічної влади у процесі забезпечення екологічної безпеки. Розглянуто окремі заходи із забезпечення екологічної безпеки та їх фінансування на прикладі м. Кривий Ріг. Показано, що екологічна безпека фінансується як за рахунок підприємств — забруднювачів навколишнього середовища, так і бюджетів різних рівнів (державного, місцевого). Зроблено висновок про доцільність оцінювання показника рівня дефіциту (запасу) ресурсів, що спрямовуються на забезпечення екологічної безпеки з урахуванням їх джерел.