СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ ЕКОНОМІКИ - Голіонко, Наталя Григорівна; Соболева, Тетяна Олександрівна (Стратегія економічного розвитку України, 2021)
Розвиток цифрової глобальної економіки залежить від трансформаційного потенціалу країн, заснованому на можливостях цифровізації кожної з них. Провідні світові дослідження пояснюють пріоритети, переваги та ризики шляху цифрової еволюції країн, особливості становлення та розвитку ними цифрового бізнесу в різних сферах, визначають фактори успіху процесів цифровізації. Успішні приклади цифрових трансформацій країн світу ґрунтуються на зміцненні інституційного середовища, залученні інвестицій у цифровий розвиток компаній, фінансуванні цифрових досліджень і розробок та інших заходах. Відповідно, для різних країн такі умови матимуть різні можливості і наслідки, позитивні або негативні. Виникатимуть такі явища, як «цифрові переваги» та «цифрова нерівність». Таким чином локальні тенденції цифрових трансформацій економіки різних країн будуть розрізнятися залежно від їх внутрішнього потенціалу. Наприклад, здатність економіки певної країни швидко адаптувати нові технології у відповідь на мінливий ландшафт, який спричинила пандемія, вже вплинула і надалі впливатиме на швидкість відновлення кожної конкретної країни.