МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ ПРИ ФОРМУВАННІ СТРАТЕГІЧНИХ ПАРТНЕРСТВ ПІДПРИЄМСТВ - Махова, Галина Вікторівна (Стратегія економічного розвитку України, 2021)
Стаття присвячена питанням управління інтелектуальною власністю при формуванні та функціонуванні стратегічних партнерств підприємств, зокрема, у разі передачі технологій у межах партнерських відносин. У роботі розгляннуто сутність та особливості ліцензування при передачі технологій при формуванні стратегічних партнерств підприємств, визначено причини ліцензування, описано основні переваги та недоліки такого способу використання інтелектуальної власності. Визначено, що для забезпечення успішності функціонування стратегічного партнерства значна увага має бути приділена укладанню ліцензійної угоди, яка може розглядатися як основа партнерської взаємодії. В статті виділено основі етапи процесу ліцензування та описано їх зміст. Визначено особливе значення підготовчого етапу, дослідження підприємства-потенційного партнера та оцінювання перспектив партнерського утворення. Описано зміст основних пунктів ліцензійної угоди. Розглянуто основні аспекти партнерських відносин після укладання ліцензійної угоди.