НОВІТНІ ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО МОДЕЛЮВАННЯ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ: ІСТОРИЧНИЙ, КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНИЙ АСПЕКТИ - Коцюба , Олексій Станіславович (Стратегія економічного розвитку України, 2021)
Стаття присвячена нечітко-множинному й інтервальному підходам до моделювання невизначеності в межах проблематики з управління підприємством. Розглянуто вузлові події зародження та розвитку теорії нечітких множин, основні етапі становлення й розвитку нечітко-множинного підходу як прикладної методології. Окремо увагу приділено економічним застосуванням теорії нечітких множин, у тому числі стосовно прикладних задач з управління підприємством. Висвітлено історичний, концептуальний та інструментальний аспекти інтервальної методології, яка ґрунтується на апараті інтервальної математики або аналізу, як ще одного значущого підходу до моделювання невизначеності в економіці та бізнесі. Представлені у публікації відомості переконливо свідчать, що і теорію нечітких множин, й інтервальний аналіз нині визначають високий ступінь розвиненості їх теоретико-концептуального базису та інструментально-прикладної складової. Разом з тим, питання подальшого формування й розвитку даних методологій зберігає свою актуальність.