ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В УКРАЇНІ - Лаврененко, Валентина Виталіївна; Кириленко, Вікторія Юріївна; Терещенко, Юлія Олександрівна (Стратегія економічного розвитку України, 2021)
Інтелектуальна власність - невід'ємна частина будь-якого наукового і економічного процесу. У сучасному світі, в епоху глобалізації, захист інтелектуальної власності набуває все більшого значення. Адже прикладами успішного розвитку та економічного зростання є ті країни, які мають найдинамічніші сектори національної економіки, які пов'язані з інтенсивною діяльністю в галузі знань та інтелектуальної власності. Сьогодні в Україні є проблеми з захистом прав інтелектуальної власності. У статті розглянуто сучасний стан і проблеми регулювання інтелектуальної власності в Україні, причини їх появи та фактори, які на них впливають. Розглянуто позиції України в світовому рейтингу Global Innovation Index. Проведено аналіз патентної системи України. Розглянуто вже існуючі механізми регулювання інтелектуальної діяльності в Україні. Розглянуто правову базу України щодо захисту інтелектуальної власності. Розглянуто законодавчі нововведення щодо захисту інтелектуальної власності в Україні. Ми визначили, що сьогодні в Україні досить невирішених проблем щодо захисту інтелектуальної власності. Включаючи Інтернет-піратство, відсутність захисту прав інтелектуальної власності в Інтернеті, відсутність нормальних механізмів для виправлення таких порушень і ефективних інструментів для захисту прав інтелектуальної власності, «патентний тролінг» і т.д. Для вирішення цих проблем інтелектуальна власність повинна стати фундаментальним інструментом для створення сприятливого середовища для інновацій, винахідливості, творчості і вільної конкуренції, економічного і культурного розвитку України, зміцнення її наукового потенціалу, підвищення рівня інвестиційної привабливості в країні.