МОДЕЛЮВАННЯ ІЄРАРХІЇ ЗАГРОЗ ЗРОСТАННЯ ДЕРЖАВНОГО БОРГУ УКРАЇНИ - Ганцяк , Михайло Олегович; Мамонова , Ганна Валеріївна (Стратегія економічного розвитку України, 2021)
Дослідження факторів, які впливають на зростання державних боргів не втрачають своєї актуальності. Світова статистика впевнено підтверджує, що одні країни успішно функціонують при великих боргах, інші ж потрапляють у боргову кризу з рядом негативних наслідків для всієї економіки. Статтю присвячено системному аналізу загроз, що обумовлюють неконтрольоване зростання рівня Державного боргу України. В роботі переслідується теза про те, що фактори впливу на зростання державних боргів є індивідуальними в розрізі країн та особливостей функціонування конкретних економік. Для України визначено тринадцять ключових факторів, серед яких як ті, що визначаються несприятливою макроекономічною ситуацією, так і неефективна система залучення фінансування на ринку державного боргу, вихід держави за межі фіскальних можливостей, вплив політичних циклів та ін. Використовуючи метод моделювання ієрархії загроз вдалось отримати шість груп факторів, що відрізняються за інтенсивністю впливу на зростання державного боргу України.