ФОРМУВАННЯ БІЗНЕС-ПАТЕРНУ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ - Теплюк , Марія Анатоліївна; Шапран , Олександр Андрійович (Стратегія економічного розвитку України, 2022)
У статті представлено результати дослідження розвитку та функціонування закладів охорони здоров’я України як соціально- та бізнес-орієнтованих організацій. Уведено в науковий обіг поняття «бізнес-патерн» для відображення специфіки діяльності закладів охорони здоров’я за ринкових умов. Спираючись на ключові положення теорій маркетингу, менеджменту бізнес-організацій та підприємництва, запропоновано імплементацію існуючих бізнес-патернів задля розвитку закладів охорони здоров’я за умов економіки ренти. На основі бізнес-модель за підходом А. Остервальдера та І. Піньє та відповідно до шести ключових індикаторів стратегії розвитку охорони здоров’я в Україні, охарактеризовано специфічні компоненти системи фінансування вітчизняних закладів охорони здоров’я та їх взаємозв’язків. Проаналізовано потоки доходів як результату діяльності закладів охорони здоров’я в Україні. Задля забезпечення позитивної синергії у розвитку вітчизняних закладів охорони здоров’я аргументовано необхідність врахування крос-культурних особливостей бенчмаркінгових об’єктів за підходом Г. Хосфтеде.