КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ПІДҐРУНТЯ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ - Давидкова , Катерина Максимівна; Оберемчук, Валентина Феодосіївна (Стратегія економічного розвитку України, 2023)
Соціальні проблеми можуть накопичуватися роками в різних сферах нашого життя: освіті, медицині, охороні навколишнього середовища. Ефективним шляхом є створення організацій, які самостійно генерують дохід для вирішення соціальних проблем на основі інноваційних підходів і рішень. Поєднання бізнес-підходу та соціальної складової формують концепцію соціального підприємництва. Різноманітність визначень зумовлена тим, що підприємництво, як вид діяльності, базується на різних наукових дисциплінах: економіці, соціології, бізнесі, антропології, етиці, психології. У роботі проведено критичний аналіз визначення поняття «соціальне підприємництво», дефініції соціального підприємства та визначено основні риси соціального підприємця. Отримані результати структуровано з акцентуванням уваги на основних факторах, що впливають на формування соціального підприємництва. Запропоновано під соціальним підприємництвом розуміти процес впровадження інноваційних рішень та ідей за допомогою бізнес-інструментів в економічну систему країни з метою соціального впливу на суспільство. На основі проведеного аналізу соціальних підприємств у різних локаціях виявлено виклики сьогодення, які стосуються як соціального підприємництва, так і класичного бізнесу. Ці виклики торкаються суттєвих питань створення робочих місць і спрямування прибутків на вирішення важливих соціальних проблем і допомогу країні. Наведено приклади функціонування соціальних підприємств в Україні в умовах війни з метою підтримки суспільства.