ТЕОРЕТИКО-ЙМОВІРНІСНИЙ ПІДХІД ДО МОДЕЛЮВАННЯ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ В ЕКОНОМІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ У ПЕРСПЕКТИВІ ІСТОРИЧНОГО ШЛЯХУ ЙОГО РОЗВИТКУ - Коцюба, Олексій Станіславович (Стратегія економічного розвитку України, 2023)
Стаття присвячена проблемі моделювання невизначеності у сфері економіки та бізнесу на основі теорії імовірностей. Конкретно, мета дослідження полягала в огляді особливостей, потенціалу та обмежень теорії імовірностей як засобу кількісного аналізу та моделювання невизначеності в економічній діяльності з точки зору історичного шляху її становлення та розвитку. У межах цього розглянуто вузлові події зародження та розвитку теорії імовірностей, ключові аспекти процесу обґрунтування її логічних основ та побудови як суто математичної дисципліни. Окрему увагу приділено питанню розмежування стохастичної і нестохастичної невизначеності у площині практичних ситуацій прийняття економічних рішень. Як один із важливих методологічних акцентів роботи виступає теза, що в разі, якщо ситуація прийняття економічного рішення обтяжена нестохастичною невизначеністю, різного походження, виправданим і корисним вбачається звернення до експертного підходу. При цьому як системотвірні складові теоретичного базису останнього виокремлюються теорія суб’єктивних імовірностей, теорія нечітких множин та інтервальний аналіз.