ВАЛІДАЦІЯ ДАНИХ В ДОСЛІДЖЕННЯХ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ АГРОТРЕЙДИНГУ УКРАЇНИ - Садовник , Олександр Володимирович; Кирилюк , Оксана Василівна; Лаврененко , Валентина Віталіївна (Стратегія економічного розвитку України, 2024)
У статті висвітлено актуальну проблему формування валідних наборів даних для аналізу стану логістичної системи агротрейдингу України в умовах турбулентності. Розкрито сутність поняття «валідація» з огляду на її використання в різних сферах (право, виробництво, програмування), зокрема наголошено на її роль як фундаментального механізму перевірки якості інформації. Обґрунтовано принципи та етапи формування валідних дата-сетів: від збору первинних і вторинних статистичних даних до їхньої систематизації, аналізу та інтерпретації. Окреслено критерії достовірності та репрезентативності інформації, підходи до виявлення помилок у процесі реєстрації та методи моніторингу джерел. Ідентифіковано, що використання валідних дата-сетів підвищує ефективність та результативність аналітичних моделей, сприяє точнішому оцінюванню ризиків і поліпшує прийняття управлінських рішень у динамічних умовах агротрейдингу.