ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Кривещенко, Вікторія Віталіївна; Мороз, Павло Андрійович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
Об’єктом дослідження є передумови формування фінансової політики з метою забезпечення макрофінансової стабільності та повоєнного відновлення України. Предметом дослідження виступають джерела, механізми та інституційні засади фінансового забезпечення процесів відбудови в контексті глобальних партнерств. Мета дослідження полягає у комплексному аналізі викликів та перспектив формування фінансової політики України в умовах глобальних політичних і макроекономічних трансформацій та необхідності повоєнного відновлення України; обґрунтуванні пропозицій щодо оптимізації фінансової моделі на основі диверсифікації джерел фінансування повоєнного відновлення України. Для досягнення мети використано методи системного аналізу, компаративного дослідження, статистичного аналізу та узагальнення. Ключовими результатами дослідження є систематизація масштабів фінансових потреб відбудови, аналіз ролі міжнародних партнерів та обґрунтування необхідності диверсифікації джерел фінансування через поєднання міжнародної допомоги, приватних інвестицій, внутрішніх ресурсів та інноваційних фінансових інструментів. Наукова новизна полягає у комплексному дослідженні механізмів координації глобальних партнерств з метою забезпечення систематизації підходів до формування фінансової політики України в умовах повоєнного відновлення національної економіки. Практичне значення визначається можливістю використання результатів для оптимізації існуючих підходів до залучення та управління міжнародною фінансовою допомогою з метою підвищення ефективності реалізації фінансової політики України.