АДАПТИВНЕ СТРАТЕГУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОВЕДІНКИ ВІТЧИЗНЯНИХ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Горін, Андрій Вячеславович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
У статті представлено системний аналіз теоретичних, методологічних і прикладних засад адаптивного стратегування економічної поведінки фармацевтичних підприємств в умовах глобальних викликів. Обґрунтовано доцільність інтеграції підходів стратегічного менеджменту, поведінкової економіки, теорії реальних опціонів і концепції життєвого циклу продукту для формування гнучкої логіки управлінських рішень. Економічна поведінка підприємства розглядається як адаптивний механізм реагування на зміни регуляторного, ринкового та технологічного середовища. У статті акцентовано увагу на ключових ризиках, які супроводжують діяльність фармацевтичних компаній у періоди геополітичної та економічної турбулентності: порушення глобальних ланцюгів постачання, нестабільність валютного ринку, регуляторна асиметрія, конкуренція з боку міжнародних виробників. На основі кейс-аналізу вітчизняного підприємства показано економічний ефект від впровадження адаптивної стратегії при виході на зовнішні ринки. Розроблено практичні рекомендації щодо стратегічного планування з використанням сценарного підходу, концепції реальних опціонів, оптимізації продуктового портфеля та цифрової трансформації управлінських процесів. Наукова новизна дослідження полягає у формалізації адаптивної економічної поведінки як динамічної, варіативної системи рішень, що забезпечує стійкість і конкурентоспроможність підприємств у нестабільному зовнішньому середовищі.