НАЦІОНАЛЬНІ МОДЕЛІ ЕКОНОМІЧНОЇ ДИПЛОМАТІЇ ТА ЇХ КОНВЕРГЕНЦІЯ У ГЛОБАЛЬНИХ УМОВАХ - Хоманець , Володимир Анатолійович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
Стаття присвячена системному дослідженню національних моделей економічної дипломатії та конкретизації ключових напрямів їх конвергенції в умовах глобалізації. Запропоновано типологію національних дипломатичних моделей за виокремленими автором критеріями та комплексно проаналізовано їх стратегічні переваги і обмеження з погляду реалізації державами національних інтересів на міжнародній арені. Доведено, що сучасні національні моделі економічної дипломатії у більшості випадків мають «гібридний» характер, органічно поєднуючи окремі елементи різноманітних типів їх інструментального забезпечення, інституційної й управлінської структури, геополітичної і стратегічної орієнтації. Наголошується, що у глобальних умовах спостерігається динамічна конвергенція національних моделей економічної дипломатії через зближення підходів різних держав до формування і реалізації дипломатичних практик.