АНАЛІЗ ЛАНЦЮГІВ СТВОРЕННЯ ЦІННОСТІ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ТА ПРИКЛАД УКРАЇНИ - Кириленко , Вікторія Юріївна (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
У статті представлено інтегрований методологічний підхід до аналізу формування ланцюгів створення цінності у сфері охорони здоров’я, який поєднує концепції стійкості, гнучкості та ефективності як взаємодоповнювальних характеристик сучасних систем постачання. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційного акценту на операційній ефективності до багатовимірного оцінювання, що враховує здатність системи адаптуватися та відновлюватися в умовах кризових впливів. Запропоновано авторські фінансові, операційні та гібридні метрики для кількісного вимірювання трьох ключових параметрів, які можуть застосовуватися як у стратегічному плануванні, так і в оперативному управлінні. Методика апробована на прикладі чотирьох підсекторів охорони здоров’я України — фармацевтики, медичного обладнання, витратних матеріалів і крові — у період пандемії COVID-19 та повномасштабної війни (2020–2025 рр.). Оцінювання показало суттєву диференціацію у рівнях стійкості та адаптивності підсекторів, виокремивши критичні вразливості (зокрема, залежність від імпорту медичного обладнання) та сильні сторони (локальна репрофілювальна гнучкість виробників витратних матеріалів). Доведено, що цифрова координація, багатоканальність постачання та сценарне моделювання є ключовими факторами підвищення надійності галузевих ланцюгів. Запропонований підхід має як наукову, так і практичну значущість, оскільки може використовуватися для удосконалення державної політики, планування запасів, оцінювання ризиків та проєктування стійких систем медичного забезпечення.