ІНТЕГРАЛЬНА МОДЕЛЬ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОГО СТРАТЕГУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОВЕДІНКИ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Горін , Андрій Вячеславович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
У статті обґрунтовано адаптивний підхід до стратегування інвестиційної поведінки підприємства в умовах невизначеності та глобальних викликів. Запропоновано інтегральну модель оцінки інвестиційних ризиків, що поєднує класичне дисконтування грошових потоків на основі середньозваженої вартості капіталу (WACC) та метод чистої приведеної вартості, скоригованої за еквівалентами певності (Certainty-Equivalent NPV). Додатковим елементом моделі є дискретна інтегральна оцінка відхилень між кумулятивними потоками базового та ризик-скоригованого сценаріїв, яка слугує кількісним індикатором рівня невизначеності та прогнозованості проєкту. Запропонований підхід дає змогу ідентифікувати ступінь ризикової вразливості фармацевтичних інвестиційних проєктів, уточнити їхню інвестиційну привабливість і сформувати підґрунтя для адаптивного стратегування в умовах волатильного бізнес-середовища. Отримані результати демонструють ефективність інтегральної моделі для підтримки прийняття управлінських рішень та визначення пріоритетів інвестування у фармацевтичній галузі.