БЕЗПЕКОВИЙ АСПЕКТ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА У СФЕРІ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ГІС ТА МОБІЛЬНИХ ЗАСТОСУНКІВ - Воробйов , Сергій Валерійович; Гамкрелідзе , Костянтин Юрійович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
Об’єктом дослідження є безпековий аспект державно-приватного партнерства у сфері охорони довкілля. Предметом дослідження визначено формування переліку необхідних заходів для забезпечення інформаційної безпеки геоінформаційних, комунікаційних веб-систем та мобільних за стосунків, у контексті забезпечення практичної реалізації безпекового аспекту державно-приватного партнерства у сфері охорони довкілля. Метою дослідження є комплексний аналіз викликів воєнного часу та пов’язаної з цим необхідності удосконалення алгоритмів геоінформаційних, інформаційно-комунікативних цифрових інструментів у сфері охорони навколишнього природного середовища, створених на засадах державно-приватного партнерства (G2C, C2G, B2G), а також, в обґрунтуванні рекомендацій щодо створення та імплементації запобіжних механізмів витоку інформації з обмеженим доступом, яка може оброблятись або оброблялась у довоєнний період та зберігається згаданими системами. Для досягнення мети та виконання завдань дослідження застосовано комплекс методів, що забезпечили всебічне та системне дослідження процесів забезпечення інформаційної безпеки у наявних цифрових інструментах з охорони довкілля, а саме, емпіричний метод (застосовано для оцінювання сучасного рівня інформаційної безпеки ГІС, а також для визначення рівня готовності алгоритмів існуючих систем до імплементації оновлених алгоритмів); логічний метод (забезпечив формування науково обґрунтованих рекомендацій щодо необхідності оновлення алгоритмів існуючого програмного забезпечення у сфері охорони довкілля, а також визначення послідовності та взаємозв’язку імплементації запропонованих рішень); експертний метод та метод узагальнення (використано для обґрунтування комплексу заходів, спрямованих на підвищення рівня інформаційної безпеки згаданих цифрових інструментів); системно-структурний метод (дав змогу дослідити правові аспекти забезпечення інформаційної безпеки державних та приватних інформаційних, комунікаційних веб-систем та мобільних застосунків); метод опису та узагальнення (застосовано для розробки пропозицій щодо можливих шляхів удосконалення безпекового аспекту державно-приватного партнерства в умовах воєнного стану в контексті предметних меж обраної теми). Ключовими результатами дослідження є систематизація масштабів безпекових викликів цифрових механізмів у сфері охорони довкілля в умовах воєнного стану, аналіз сучасного стану безпечності згаданих механізмів, обґрунтування необхідності модернізації існуючих алгоритмів відповідного програмного забезпечення та виробленні пропозицій щодо можливих шляхів удосконалення безпекового аспекту державно-приватного партнерства у предметних меж обраної теми. Наукова новизна полягає у комплексному дослідженні механізмів координації державних та приватних (громадських) партнерів з метою забезпечення належного рівня інформаційної безпеки у геоінформаційних, комунікаційних веб-системах та мобільних застосунках у сфері охорони довкілля. Практичне значення визначається можливістю використання розроблених рекомендацій у результаті даного дослідження для підвищення рівня інформаційної безпеки цифрових механізмів у сфері охорони навколишнього природного середовища.