МЕХАНІЗМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ КРЕАТИВНИХ КЛАСТЕРІВ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Пузько , Микола Миколайович (Стратегія економічного розвитку України, 2025)
Метою дослідження є поглиблення теоретичних положень і розробка практичних рекомендацій щодо публічного управління розвитком креативних кластерів в Україні на основі досвіду політики та передових практик Європейського Союзу. Визначено сучасні тенденції розвитку креативних кластерів у ЄС. Узагальнено знання щодо нормативного-правового регулювання, інституційного забезпечення та фінансування створення і розвитку креативних кластерів у ЄС. Виявлено особливості функціонування креативних кластерів у країнах Східної та Центральної Європи. З’ясовано, що інституційні стимули, активна кластерна політика та методи співпраці з регіональними органами влади, які демонструють переваги побудов мереж і партнерств, є ефективними для розвитку кластерів. Встановлено вплив креативних кластерів на посилення економічної активності в сільських місцевостях, що дозволяє зменшити нерівномірність у розвитку регіонів.