СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ СТАРТАП-ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ З УРАХУВАННЯМ ДОСВІДУ НІМЕЧЧИНИ - Кохан , Маріанна Остапівна; Мазур , Анастасія Вікторівна (Стратегія економічного розвитку України, 2021)
У статті здійснено огляд можливостей розвитку стартаппідприємництва в Україні та Німеччині через порівняльний аналіз складових міжнародних рейтингів екосистем підприємництва Doing Business 2020, Global Innovation Index 2020, The Global Talent Competitiveness Index 2020, Startup Ecosystem Rankings. Німеччина має випереджальну перевагу перед Україною у таких кластерах показників, як: сильні інституції, потужна інфраструктура, ринковий досвід, децентралізація. Виявлено такі суттєві переваги німецької системи державного регулювання, як сильна система захисту прав, рівень виконання контрактів, якість податкового адміністрування та дозвільної діяльності, які є одночасно стримуючими чинниками української моделі державного регулювання. Галузева структура стартапів як у Німеччині, так і в Україні демонструє переважання послуг програмного забезпечення, медичні рішення та продукти для здоров’я. Провідними бізнес-моделями стартапів є наукоємні та технологічні рішення, хмарні сервіси, онлайн платформи. Доведено, що екосистема Німеччини дає поштовх для розвитку широкого спектру стартапів у різних галузях і стимулює міжсекторні інновації. Стратегічний розвиток стартап-підприємництва в Україні повинен бути зосереджений на розвитку та утриманні власних талантів, університетської освіти та науки, залученні капіталу та розвитку інституцій.