СТРАТЕГІЇ ВЕРТИКАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ДОСВІД ЛІДЕРІВ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Серобян , Арпіне Мікаелівна; Кизенко , Олена Олександрівна (Стратегія економічного розвитку України, 2024)
У статті проаналізовано вертикальну інтеграцію як стратегію, спрямовану на формування та підтримку комплексу специфічних стратегічних ресурсів, що забезпечують конкурентоспроможності в паливно-енергетичному комплексі (ПЕК) України. Розглянуто сучасний стан галузі, залежність її розвитку від динаміки процесів видобутку палива, а також виклики, спричинені економічними, політичними й екологічними факторами. За допомогою VRIO-аналізу оцінено стратегічні ресурси компаній-лідерів — ДТЕК і Нафтогаз. Доведено, що вертикальна інтеграція забезпечує стійкість до ризиків, оптимізацію витрат і формування та підтримку у довгостроковій перспективі конкурентних переваг, що є критично важливим у контексті енергетичної безпеки України.