SMART-УПРАВЛІННЯ У СЕГМЕНТІ HORECA: ЯК ERP ПІДТРИМУЄ DATA-DRIVEN ПІДХІД ДО РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • Олена Олександрівна Кизенко Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Україна https://orcid.org/0000-0002-6109-4798
  • Олександр Вікторович Ковальовський Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Україна https://orcid.org/0009-0008-3100-2347

DOI:

https://doi.org/10.33111/sedu.2025.56.128.141

Ключові слова:

стратегія, управління, ресурси, ефективність, інтегровані управлінські технології, інформація, дані, розвиток, HoReCa

Анотація

У статті досліджено можливості впровадження smart-управління в сегменті HoReCa з урахуванням сучасних викликів галузі та технологічних трендів. Обґрунтовано доцільність використання ERP-рішень як інструменту реалізації data-driven підходу до стратегічного управління. Запропоновано багаторівневу модель смарт-управління на основі даних, яка включає функціональні стратегії цифровізації бізнес-процесів у ресторанах. Методологія дослідження ґрунтується на системному, структурно-функціональному та порівняльному підходах. Практична цінність результатів полягає у можливості використання моделі для підвищення гнучкості управлінських рішень і стійкості HoReCa-бізнесу в умовах невизначеності.

Біографії авторів

Олена Олександрівна Кизенко , Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

доктор економічних наук, професор кафедри бізнес-економіки та підприємництва

Олександр Вікторович Ковальовський , Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

магістр, управляючий партнер мережі кав’ярень

Посилання

Pro-Consulting. 2024. Analiz rynku HoReCa v umovakh povnomasshtabnoi viiny (prezentatsiia i zvit) [Analysis of the HoReCa market under conditions of full-scale war]. Accessed May 8, 2025. https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-horeca-v-usloviyah-polnomasshtabnoj-vojny. [in Ukrainian].

«ERP-systemy dlia HoReCa [ERP Systems for HoReCa].» Accessed May 8, 2025. https://shelfy.com.ua/categories/erp-systems/horeca. [in Ukrainian].

Kurgan, N. V. 2020. «Obgruntuvannia vyboru ERP-rishennia dlia tsyfrovyzatsii obliku, analizu ta upravlinnia na pidpryiemstvi Ukrainy [Substantiation of the Choice of ERP Solution for Digitalization of Accounting, Analysis and Management at Ukrainian Enterprises].» Ekonomichnyi visnyk NTUU «KPI», no. 13: 238–248. [in Ukrainian].

Melnyk, K. 2025. «My zakryly svii zaklad u 2024 rotsi: chomu ukrainski restoratory zakryvaiut biznes [We Closed Our Place in 2024: Why Ukrainian Restaurateurs Shut Down Their Businesses].» The Village Ukraina, January 28. Accessed May 8, 2025. https://www.village.com.ua/village/food/food-expirience/358773-mi-em-zakrili-em-sviy-zaklad-u-2024-rotsi. [in Ukrainian].

Mykoliuk, O. A., and V. M. Bobrovnyk. 2021. «Osoblyvosti informatsiinoho zabezpechennia upravlinnia pidpryiemstvom [Peculiarities of Information Support for Enterprise Management].» Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu, no. 3: 48–52. [in Ukrainian].

Polishchuk, V. 2025. «Iakshcho produkty koshchuiut 50 hrn, borshch v restorani maie buty 150 hrn [If Ingredients Cost 50 UAH, Borscht in a Restaurant Should Cost 150 UAH].» Tsentr ekonomichnoi stratehii (TsES). Accessed May 8, 2025. https://ces.org.ua/restaurant_market_ukraine/. [in Ukrainian].

Puriі, H. M. 2019. «Informatsiini systemy i tekhnolohii v upravlinni diialnistiu pidpryiemstva [Information Systems and Technologies in Enterprise Management].» Efektyvna ekonomika, no. 6. https://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7127. DOI: 10.32702/2307-2105-2019.6.56. [in Ukrainian].

Suspilne Novyny. n.d. «Blyzko 7 tysiach restoraniv i kafe zakrylysia v Ukraini z pochatku viiny [About 7,000 Restaurants and Cafes Closed in Ukraine Since the War Began].» Accessed May 9, 2025. https://suspilne.media/278803-bila-7-tisac-restoraniv-i-kafe-zakrilisa-v-ukraini-z-pocatku-vijni-ekspertka/. [in Ukrainian].

Nedbaliuk, O. O. 2018. «Kontseptsiia ‘JUST IN TIME’ yak odyn iz osnovnykh instrumentiv upravlinnia vyrobnytstvom [The Concept of ‘JUST IN TIME’ as One of the Main Tools of Production Management].» Zbirnyk naukovykh prats z aktualnykh problem ekonomichnykh nauk: 27–30. [in Ukrainian].

Avalos-Maldonado, J., Mezarina-Azaña, E., and Quiroz-Flores, J. C. 2022. «Lean Service Management Model to Reduce Canceled Orders in a Fast-Food Company.» In Proceedings of the 2nd LACCEI International Multiconference on Entrepreneurship, Innovation and Regional Development (LEIRD 2022), edited by M. M. Larrondo Petrie, J. Texier, and R. A. R. Matta. Latin American and Caribbean Consortium of Engineering Institutions. https://doi.org/10.18687/LEIRD2022.1.1.83.

Bandara, F., Jayawickrama, U., Subasinghage, M., Olan, F., Alamoudi, H., and Alharthi, M. 2023. «Enhancing ERP Responsiveness Through Big Data Technologies: An Empirical Investigation.» Information Systems Frontiers 26: 251–275.

Livelytics. 2024. «How Does Data Analytics Help Restaurants Grow?» Accessed May 8, 2025. https://livelytics.ai/how-does-data-analytics-help-restaurants-grow/.

Luo, T., and P. B. Stark. 2014. «Only the Bad Die Young: Restaurant Mortality in the Western US.» U.S. Bureau of Labor Statistics / UC Berkeley. October 30. https://arxiv.org/pdf/1410.8603.

McAfee, A., Brynjolfsson, E., Davenport, T. H., Patil, D. J., and Barton, D. 2012. «Big Data: The Management Revolution.» Harvard Business Review 90(10): 60–68.

McKinsey & Company. 2024. McKinsey Technology Trends Outlook 2024. July 16. Accessed May 8, 2025. https://www.mckinsey.com/capabilities/mckinsey-digital/our-insights/the-top-trends-in-tech.

Provost, F., and T. Fawcett. 2013. Data Science for Business: What You Need to Know about Data Mining and Data-Analytic Thinking. O’Reilly Media.

Deloitte. n.d. The Future of Restaurants: The New Normal and Beyond. Accessed May 8, 2025. https://www.deloitte.com/global/en/Industries/consumer/analysis/future-of-restaurants-study.html.

Tripathi, S., Bachmann, N., Brunner, M., and Jodlbauer, H. 2024. «Preparedness for Data-Driven Business Model Innovation: A Knowledge Framework for Incumbent Manufacturers.» Applied Sciences 14(8): 34–54.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-26

Як цитувати

Кизенко , О. О. ., & Ковальовський , О. В. . (2025). SMART-УПРАВЛІННЯ У СЕГМЕНТІ HORECA: ЯК ERP ПІДТРИМУЄ DATA-DRIVEN ПІДХІД ДО РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ. Стратегія економічного розвитку України, 56, 128–141. https://doi.org/10.33111/sedu.2025.56.128.141

Номер

Розділ

Розвиток секторів і галузей економіки